DE STICHTING

De in 1991 opgerichte stichting "Het Verscholen Dorp" houdt zich in in eerste instantie bezig met het organiseren van de 4 mei herdenking bij de monumenten aan de Pas-Opweg en Tongerenseweg bij Vierhouten.

 

Verder beheert de stichting de expositie "Het Verscholen Dorp", gevestigd in de receptie van Hotel Restaurant "De Vossenberg" aan de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten.

Het monument voor de 8 Joden, gelegen langs de Tongerenseweg, is in eigendom en beheer van de stichting. Het informatiebord, de gedenksteen en hutten aan de Pas-Opweg zijn in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer en de Gemeente Nunspeet.

DE STICHTING

Stichting "Het Verscholen Dorp" (opgericht in 1993) organiseert jaarlijks de 4 mei herdenking bij de monumenten aan de Pas-Opweg en de Tongerenseweg bij Vierhouten. De Stichting biedt rondom de herdenkingen gelegenheid tot ontmoeting en weerzien voor oud-bewoners van het onderduikerskamp, hun familie, familieleden van de acht omgekomen bewoners en (de families van) andere betrokkenen.

 

Verder beheert de Stichting de expositie "Het Verscholen Dorp", gevestigd in de receptie van Hotel Restaurant "De Vossenberg" aan de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten.

Het bestuur van de Stichting vindt het van groot belang dat ook (juist) aan jonge mensen het verhaal over oorlog, verzet en onderduiken wordt doorgegeven. Regelmatig worden rondleidingen in het Verscholen Dorp en de expositie gegeven aan groepen, ook vaak aan basisscholen. Op de website verschijnt binnenkort een educatief pakket waarmee leerlingen zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan naar de verhalen van het Verscholen Dorp.

 

EIGENDOM EN BEHEER

Het monument voor de 8 Joden, gelegen langs de Tongerenseweg, is in eigendom en beheer van de Stichting. Het informatiebord, de gedenksteen en hutten aan de Pas-Opweg zijn in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer en de Gemeente Nunspeet.