top of page

ONTSTAAN EXPOSITIE

Het museum over het Verscholen Dorp  werd geopend op 5 mei 1993 aan de Elspeterbosweg 33 in Vierhouten. Destijds was het gevestigd in een schuur bij de familie Hendriks en stond bekend als museum "De Ouwe Schuure".

 

 

 

 

 

 

 

 

Daar was sinds 1987 een expositie van oude prenten van Vierhouten

In 1987 waren Jan en Brenda Hendriks daar begonnen met het exposeren van oude prenten van Vierhouten en diverse andere spulletjes uit grootmoeders tijd. In 1991 werd deze collectie uitgebreid met een foto-expositie van het voormalig onderduikerskamp in de bossen bij Vierhouten. In 1993 kreeg het dus de status van museum.

Zo'n 60 genodigden en andere belangstellenden woonden de officiële opening bij. Het museum voorzag duidelijk in een behoefte. In september 1993 stond de bezoekersteller al op 8750 bezoekers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interieur van het museum

Een periode van onzekerheid over het voortbestaan brak aan toen er in het jaar 2000 geen onderdak meer was op de locatie Elspeterbosweg 33. 

Gelukkig was de VVV bereid om het museum onder te brengen in haar kantoor aan de Nunspeterweg 1. Het nieuwe, kleinere museum werd op 15 april 2000 geopend door burgemeester Ir. C. de Kovel en na een verbouwing heropend door

burgemeester D.H.A. van Hemmen.

 

Toen het pand in 2004 van eigenaar wisselde volgde een flinke verbouwing, waarna op 10 april 2004 het museum symbolisch opnieuw werd geopend door het hijsen van de VVV-vlag en het ophangen van een foto door burgemeester D.H.A. van Hemmen.

 

In maart 2012 sloot het museum de deuren.

De collectie werd opgeslagen in de archiefkelder van de Gemeente Nunspeet.

 

In 2013 kon in de receptieruimte van Hotel-Restaurant "De Vossenberg” in Vierhouten een expositie over het Verscholen Dorp ingericht worden. Het gebruik van de locatie en de inrichting van deze nieuwe expositie kwam tot stand dankzij de medewerking van Hotel-Restaurant De Vossenberg en belevingsarchitect Eric Davidson - Creative Builders. De drie oprichters van de Stichting Het Verscholen Dorp: Henk Kormelink, Aart Visser en Jan Hendriks verrichtten de openingshandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vernieuwde expositie "Het Verscholen Dorp" is op 4 mei 2018 heropend. De belevingsgerichte expositie is ondergebracht in een ruimte naast de receptie van Hotel-Restaurant "De Vossenberg”. Ook deze nieuwe expositie is tot stand gekomen in samenwerking met  

Hotel-Restaurant De Vossenberg en belevingsarchitect Eric Davidson - Creative Builders.

 

De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van Hotel-Restaurant De Vossenberg, Elspeterbosweg 1 in Vierhouten. 

expositie03.jpeg
expositie02.jpeg
expositie01.jpeg
bottom of page