top of page

OPRICHTING STICHTING

OPRICHTING STICHTING

 

 

 

Stichting "Het Verscholen Dorp" werd tijdens een vergadering op 27 november 1991 opgericht ten huize van Jan en Brenda Hendriks (Elspeterbosweg 33) in Vierhouten. Zij hadden een expositie in een schuur bij hun huis, met de naam "De Ouwe Schuure". Deze expositie gaf een klein overzicht van de historie van het onderduikerskamp aan de "Pas-Opweg" bij Vierhouten.

Ze besloten dit museum in een Stichting te plaatsen. Het eerste bestuur bestond uit: voorzitter Hendrik Kormelink (Nunspeet), secretaris Aart Visser (Vierhouten) en penningmeester Jan Hendriks (Vierhouten). Hendrik Kormelink uit Nunspeet presenteerde dit initiatief aan de burgemeester van Nunspeet, ir. C. de Kovel, die positief stond tegenover dit idee. Kormelink heeft zich ook bezig gehouden met het maken van de statuten en de registratie bij de Kamer van Koophandel. De geboorte van de Stichting was hiermee een feit. De naam Stichting "Het Verscholen Dorp" werd op woensdag 4 maart 1992 vastgelegd tijdens een bestuursvergadering.

De stichting "Het Verscholen Dorp" houdt zich in eerste instantie bezig met het organiseren van de 4 mei herdenking bij de monumenten aan de Pas-Opweg en Tongerenseweg bij Vierhouten.

Verder beheert de Stichting de expositie over "Het Verscholen Dorp", met voorwerpen en foto's van dit grootste voormalige onderduikerskamp van Nederland, gevestigd in de receptie van Hotel-Restaurant "De Vossenberg", Elspeterbosweg 1 te Vierhouten.

Het monument voor de 8 joden, gelegen langs de Tongerenseweg, is in eigendom en beheer van de Stichting. Het informatiebord, de gedenksteen en hutten aan de Pas-Opweg zijn in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer en de Gemeente Nunspeet.

Ontstaan stichting.jpg
de stichting.jpg
bottom of page